Nickerie.Net, maandag 23 mei 2005  


Bouterse: als God het wil, treed ik aan

door John van den Heuvel

Paramaribo - Paramaribo staat deze dagen in het teken van de verkiezingen. Het straat- beeld van de altijd bruisende Surinaamse hoofdstad wordt bepaald door wapperende partijvlaggen en spandoeken. Na aanstaande woensdag zal duidelijk zijn wie het land de komende vier jaar regeert; de huidige president Ronald Venetiaan, zijn voorganger Jules Wijdenbosch of ex-dictator Desi Bouterse.

De taxichauffeur die me van de luchthaven naar Paramaribo rijdt, weet het zeker. Desi wordt de nieuwe staatsman, die het land weer uit het slop gaat halen. Iedere passagier krijgt een poster met een afbeelding van een grijnzende Bouterse, getooid met een inktzwarte zonnebril. 'Des for Pres' is de leus waarmee Baas Bouta het volk voor zich hoopt te winnen. Of dat echt gaat gebeuren is onzeker. Het is een ieder geval een nachtmerrie-scenario voor landen die de voormalige legerleider het liefst achter de tralies zien, zoals Nederland.

Onaanvaardbaar
Ook de Amerikaanse regering heeft al ondubbelzinnig laten weten dat een bewind onder aanvoering van Bouterse onaanvaardbaar is. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat de voorman van de Nationaal Democratische Partij (NDP) internationaal gesignaleerd staat en een gevangenisstraf van elf jaar voor drugshandel moet uitzitten. Er zijn sterke vermoedens dat Bouterse nog altijd een bepalende rol speelt in een crimineel netwerk in Suriname dat zich bezighoudt met de smokkel van grote partijen cocaïne. Om die reden verleent de Drugs Enforcement Administration (DEA) sinds 2003 vergaande steun aan Paramaribo, bijvoorbeeld door het trainen van Surinaamse rechercheurs en het inzetten van undercoveragenten.
 

In de visie van zijn tegenstanders heeft de deelname van Bouta aan de verkiezingen dan ook niets te maken met zorg om de toekomst van zijn land. Een eventueel presidentschap heeft een ander doel, zo vermoeden bijvoorbeeld Nederlandse opsporingsinstanties. Bouterse verkleint op die manier het risico dat hij in eigen land achter de tralies verdwijnt voor zijn betrokkenheid bij de decembermoorden. Bovendien heeft hij als president veel meer zeggenschap over politie en justitie in Suriname. En dat is wel handig in verband met de criminele activiteiten, waarmee Bouterse zich nog steeds zou bezighouden.

Een innige samenwerking tussen een speciale unit van de nationale recherche en de Surinaamse narcoticabrigade leidde de laatste tijd tot de arrestatie van meerdere vooraanstaande leden van de Hindoestaanse elite in Suriname.

Uit vertrouwelijke justitiële stukken die de Telegraaf ter inzage kreeg, blijkt een nauwe link tussen de arrestanten - die onder meer worden verdacht van witwassen van drugsgeld - en lieden met wie Bouterse een politieke coalitie heeft gesloten. Een diepgaand onderzoek van Nederlandse en Surinaamse rechercheurs onder de codenaam Ficus heeft ook aangetoond hoe gemakkelijk met drugshandel verdiend geld zijn weg vindt naar respectabele ondernemingen en investeringen in de Surinaamse en Nederlandse bovenwereld.

Operatie Ficus leverde justitie niet alleen een aantal arrestanten op, het geeft ook aan hoezeer politiek en misdaad in Suriname met elkaar zijn verweven. Het onderzoek, dat in het diepste geheim in 2002 al werd gestart, richtte zich in eerste instantie op een Surinaams drugskartel. Om de Surinaamse politie in een vroegtijdig stadium mee te krijgen werd de afspraak gemaakt dat eventueel in beslaggenomen drugsgelden tussen Nederland en Suriname zouden worden verdeeld.
Een van de eerste successen van 'Ficus' (een plant die zorgt voor schone lucht in Suriname) was de arrestatie van drie leden van een Surinaamse zakenfamilie Jack, Piet en Iwan G. wegens cocaïne- en xtc-smokkel en witwassen van drugsgeld. De broers investeerden via hun Luxemburgse holding in de inmiddels terziele gegane luchtvaartmaatschappij Air Holland en in een aantal andere airlines. Daarna volgden invallen bij een Surinaams-Hindoestaanse keten van wisselkantoren in Nederland en de aanhouding van een oude bekende: de Surinaamse rijstbaron Shyam Guptar. De puissant rijke zakenman kwam in de jaren negentig al in beeld als mogelijke witwasser van Bouterse en de Nederlandse drugshandelaar Johan V. alias de Hakkelaar, maar ontsprong toen de dans. Nu wordt hij ervan verdacht grote partijen cocaïne te hebben gesmokkeld van Suriname, via Portugal, naar Nederland. De coke werd verstopt onder ladingen rijst.

Klapper
De laatste klapper van het Ficus-team kwam in maart. Nederlandse rechercheurs reisden of naar Suriname om samen met Surinaamse collega's invallen te plannen bij de in Paramaribo zeer bekende Parmessar. Hoofdverdachten Bisoen en Bhagwandath Parmessar zijn geziene figuren in de Surinaamse samenleving en topmannen van Yokohama, een onderneming met activiteiten als de import van auto's en geldwisselkantoren.

In Paramaribo werden diverse huiszoekingen gedaan, onder meer bij het hoofdkantoor van Yokohama, het Tropicana Casino, autozaken, wisselkantoren en de woningen van de Yokohama-top. In totaal werden bij de voorlopige afsluiting van Ficus zes personen gearresteerd.

Desi Bouterse reageerde in maart furieus op de politieacties en suggereerde in het openbaar dat de Surinaamse en Nederlandse autoriteiten in het kader van operatie Ficus afspraken zouden hebben gemaakt om Surinaamse burgers te kunnen „ontvoeren”. „Onzin”, zeggen justitiële bronnen in Nederland. „Alle acties vonden plaats op basis van rechtshulpverzoeken en in nauwe samenwerking met de Surinaamse overheid. Ficus heeft tot nu toe aangetoond dat Suriname nog steeds een heel belangrijke rol vervult in het doorvoeren van cocaine naar Nederland. Dat Bouterse daar daadwerkelijk bij betrokken is, kan dit keer niet worden bewezen. Dat geldt wel voor personen met wie hij veel contact heeft). Daarbij doelen de bronnen niet alleen op Dino Bouterse, de zoon van de oud-legerleider die uitgerekend afgelopen week terechtstond in Paramaribo vanwege drugssmokkel en wapenbezit. De in opspraak geraakte Hindoestaanse familie Parmessar heeft namelijk nog een telg die op warme belangstelling van justitie mag rekenen: Rabinder Parmessar, de 'runningmate' van Bouterse bij de NDP.

Rabin Parmessar

Deze Hindoestaan was, voordat hij de politiek indook, jarenlang directeur van het academisch ziekenhuis in Paramaribo. Na corruptiebeschuldigingen nam hij in 2001 ontslag en ging in Nederland aan de slag bij DeltaBouwman, een instelling voor verslaafdenzorg en psychiatrie. Rabinder Parmessar, die dus belangrijke kopstukken van
zijn familie achter de tralies zag verdwijnen, heeft de afgelopen weken verlof opgenomen om in Suriname mee te kunnen draaien met de verkiezingscampagne van Desi Bouterse.

De ex-legerleider is er rots-vast van overtuigd dat zijn NDP aanstaande woensdag zal zegevieren bij de parlementsverkiezingen. „Als God het wil, zal ik aantreden”, aldus de naar eigen zeggen gelovig geworden Bouterse afgelopen week in Paramaribo. De huidige parlementariër verklaarde ook geen seconde wakker te liggen van zijn veroordeling in Nederland en de later dit jaar aangekondigde rechtszaak in Suriname wegens de decembermoorden van 1982. „Ik slaap als een roos”, verzekerde Bouta, die en passant liet doorschemeren zich niets aan te trekken van zijn internationale signalering op de telexen van Interpol. Naar eigen zeggen zou hij sinds zijn veroordeling door Nederlandse rechters regelmatig in de buurlanden Guyana en Brazilie zijn geweest: „Ik reis heel wat af.”

Dat de familie van zijn politieke partner nu zo in opspraak is geraakt en kennelijk tot over de oren in de drugshandel en witwaspraktijken zit, ziet Baas Bouterse ook niet als een probleem: „Als het parlement mij kiest als staatshoofd, dan benoem ik Rabinder Parmessar tot vice-president.” De drugsmaffia in Suriname heeft de champagne voor woensdag alvast koud gezet...

 

Bron/Copyright:

Telegraaf

,21-05-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics